Passo-Organisatieadvies-Blog_Samenwerking

Goede samenwerking realiseren

6 maart 2019

Wil je beter samenwerken en écht gaan leren met elkaar?

De sleutel tot succes is een goede samenwerking binnen het bedrijf. De beste prestaties worden vaak door een heel team gerealiseerd i.p.v. door een individu. Echter een goede samenwerking gaat niet vanzelf en heb je continu te organiseren. Een goede samenwerking realiseren vereist dat je een aantal onderwerpen goed organiseert. Het begint met een gezamenlijk doel, duidelijke afspraken en taakverdeling, goede communicatie, eigenaarschap, training in bekwaamheid, bewustzijn en reflectie & evaluatie.

In de dagelijkse praktijk zijn er echter tal van remmende factoren die een goede samenwerking nadelig beïnvloeden met als gevolg dat doelstellingen niet worden gerealiseerd, negatieve sfeer heerst en mensen individualistisch werken. Stel je eens voor welke mooie prestaties je kunt realiseren als je deze negatieve energie omschakelt naar positieve energie en iedereen een stapje extra zet voor de ander? Welke prestaties kun jij met je team realiseren? 

Het organiseren van samenwerking is continue leren van elkaar. Door te evalueren en te benoemen wat goed ging en wat beter had gekund, kun je een sfeer creëren waarin mensen van elkaar kunnen en willen gaan leren. Het creëren van deze sfeer is niet iets dat je er op een vrijdagmiddag 'eventjes bij doet'. Dit vraagt om een mindset, een teamsfeer en een werkwijze die dit ondersteunt.

Weet je niet goed waar je moet beginnen om je samenwerking te verbeteren? Laten we gezamenlijk naar jouw situatie kijken en gezamenlijk bepalen welke remmers en versnellers we zien. Afhankelijk hiervan bepalen we de te volgen koers waarmee we een setting creëren om te kunnen samenwerken en leren.

In teamverband groeien

In teamverband groei je sneller en harder dan alleen. Samenwerken en leren gaat niet solistisch maar doe je samen. Alleen als je elkaar kent en van elkaar weet wat je sterktes en zwaktes zijn en waar je naartoe wilt groeien kun je écht met elkaar en jezelf aan de slag. Je zult het wel met elkaar moeten durven oefenen om er van te leren.

Een prachtig voorbeeld van teamsamenwerking en leren zie je in de wielerwereld. Sommige ploegen willen overwinningen behalen met sprinters. Je sprinter op het goede moment afzetten in een vechtend peloton is een hels karwei en kan alleen als iedereen precies weet wat hij/zij moet doen. Kijk eerst maar eens wat de sprintersploegen oefenen en hoe ze dit in praktijk brengen.    

  • Het begint met het gezamenlijke doel: de sprint winnen;
  • Benutten van een ieders talent: de topsprinter, de beste leadout, de eerste aantrekker van de sprint;
  • Duidelijke afspraken en taakverdeling: wie trekt sprint aan op welke snelheid en in welke positie;
  • Goede communicatie: Duidelijke signalen 'Go Go Go';
  • Trainen van patronen: oefenen van de sprint waarbij een ieder z'n eigen taak traint en de samenhang ook wordt geoefend.
  • Bewustzijn en in het moment schakelen: Tijdens de praktijk zien, inschatten en bijsturen/corrigeren
  • Reflectie en evaluatie: achteraf evalueren en reflecteren.
  • Aanpassen: lessen uit het verleden vertalen naar goede aanpassingen en deze weer opnieuw oefenen.

Laat je je inspireren door mijn blogs? En vooral, help je mee om ze beter te maken door erop te reageren? Ik ben benieuwd naar je toevoegingen...

[ninja_form id=3]