Over mij

Hans Wichards

Hans Wichards

Aangenaam kennis te maken...

Start Passo Organisatieadvies

Vol energie en passie realiseer ik oplossingen voor vraagstukken op het gebied van interne beheersing. Hierbij help ik organisaties met het inrichten, verbeteren en toetsen van interne beheersing. Dit doe ik vanuit de invalshoeken processen, risk & control en audit. Ik werk hierbij vanuit samenhang en daarbij hoort het samenwerken en leren van medewerkers.

Vakgebieden
Passo2Learn is gespecialiseerd in het vakgebied van interne beheersing. Hierbinnen vallen de onderwerpen procesmanagement, internal control, audit en risico management. Door de jarenlange ervaring snapt Passo2Learn dat elke discipline vanuit zijn eigen koker kan werken maar dat samenwerking leidt tot echt succes.

Wat is mijn basis?

Centraal in mijn leven staan Suus, Thijs en Lisa, mijn thuis! Ze zijn mijn thuishaven geven mij energie en spirit. Ze zorgen voor relativering en dagelijks feedback op mijn eigen gedrag. Hierdoor mag ik elke dag leren en reflecteren op mezelf.

Sporten
Sporten geeft mij energie. Ik heb diverse sporten beoefend zoals voetbal, hockey, wielrennen, mountainbiken en tennis, waarvan enkele op hoog niveau. Deze opgedane ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik veel parallellen tussen werk en sport kan trekken. Denk aan het realiseren van succesvolle teams, feedback geven en het creëren van een sfeer waarin leren de basis is voor succes. Fietsen blijft voor mij een ideale manier om tot rust te komen. Tijdens een rit geniet ik van de natuur en omgeving. De cadans van mijn benen werkt zelfs meditatief waardoor mijn gedachtes orde en rust krijgen.

 

 

Passo Organisatieadvies - Hans Wichards - succesvolle projecten

Opdrachten en werkervaring

Mijn rugzak

Mijn rugzak zit vol met verschillende onderwerpen die met elkaar in evenwicht zijn. Dit stelt mij in staat om zowel aandacht te hebben voor de inhoudelijke én de menselijke kant.

 • Gecertificeerd CRKBO docent - Nyenrode Business Universiteit
 • Gecertificeerd ISO 31000 Risk Management Professional - Global Institute for Risk Management Standards
 • Cultuurverandering - samenwerken- groepsdynamica en interventies
 • Succesvol veranderingen organiseren - SIOO
 • Operational Auditing - Erasmus Universiteit Rotterdam ESAA
 • Bedrijfskunde - Master of innovation - Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Bedrijfseconomie - Heao Arnhem Nijmegen

Projectleider procesmanagement

Nederlandse Loterij
Ten tijden van een postfusie heeft Passo Organisatieadvies op basis van bedrijfsdoorlichting een compleet proceshuis opgesteld. Tezamen met de medewerkers zijn meer dan 80 processen uitgewerkt en gecommuniceerd. Medewerkers zijn door participatie in actieve sessies geschoold op gebied van interne beheersing en procesmanagementkennis.

Sr. Operational auditor, procesverbeteraar en veranderaar

Rabobank opdrachten en resultaten:
Meer dan 50 operational audits en onderzoeken op het gebied van besturing, procesmanagement, verandermanagement, project- programmamanagement & houding en gedrag uitgevoerd.

Procesverbeteringen gerealiseerd en onderlinge samenwerking, teaming en samenwerking met auditee verbeterd. Actief vormgegeven aan cultuurverandering door het doen van interventies op gebied van houding, gedrag, communicatie en samenwerking. Inzichtelijk maken, bespreekbaar maken van remmende en versnellende mechanismen. Medewerkers en management gecoacht.

Consultant interne beheersing procesmanagement en operational audit

Tennet + ConQuaestor mastering finance opdrachten en resultaten:
Meerdere opdrachten uitgevoerd op het gebied van procesmanagement (identificeren, uitwerken en implementeren). Het betrof processen op het gebied van administratieve en financiële dienstverlening, waaronder inrichting van Financial Shared Service Centrum.

De interne beheersing van procesmanagement (procesanalyses, procesinrichting en risk & control en procestoetsing) en kwaliteitsmanagement binnen verschillende business units geprofessionaliseerd. Audits uitgevoerd naar gerealiseerde programma's. Teamlid van programma om een business unit opnieuw in te richten. Ik was verantwoordelijk voor procesmanagement, kwaliteitsmanagement, positioneren en begeleiden van een aantal afdelingen in transitie.

Consultant procesmanagement

ProRail + ConQuaestor opdrachten en resultaten:
Binnen ProRail Infra Projecten procesmanagement en proceshuis vorm gegeven voor zowel kern-, administratieve en ondersteunende processen. Processen geïdentificeerd en een proceshuis ontwikkeld inclusief conventies.

Met groepen medewerkers processen uitgewerkt, geharmoniseerd en verbeteringen in processen doorgevoerd. Processen vastgelegd in een kwaliteitssysteem.

Consultant procesmanagement

Diverse opdrachten bij o.a. Henk Scholten, KLM, ABN-AMRO, UTS:

 • Ontwikkelen van CRM filosofie.
 • Professionaliseren verkoop occasions.
 • Analyse en doorlichting van nieuw service concept
 • Procesidentificatie, -analyse en -verbeteringen van vliegtuigcomponenten modificatieproces.
 • Servicekanaal migratie en inbound telefoniedruk verlagen

Welk effect en resultaat behaald?

 • Uitgewerkte en geïmplementeerde CRM filosofie in dienstverleningsprocessen en systemen. Basis voor landelijke CRM systeem Volvocars Nederland. Verkoop occasions gestegen en omloopsnelheid van occasions verhoogd.
 • Procesverbeteringen ontwikkeld i.s.m. medewerkers en klanten. Analyse van bedrijfsmodel en ontwikkelen van verbeterthema's om samenwerking te verbeteren tussen aangesloten partners gedeeld met directie t.b.v visievorming.
 • Inzicht in afdelingsoverstijgende procesflow, kennis gedeeld over afdelingen.
 • Telefoniedruk verlaagd en dienstverlening naar klanten via andere servicekanalen geïmplementeerd.

Passo Organisatieadvies

Organiseren van interne beheersing, vanuit de invalshoeken:

Passo Organisatieadvies - Procesmanagement

Procesmanagement

Ga je een nieuwe bedrijfsactiviteit starten of bedrijfsonderdelen integreren?
Heb je last van overdrachtsmomenten die niet soepel verlopen? Zijn wachttijden te hoog en doorlooptijden te lang? Wordt niet het gewenste kwaliteit gerealiseerd en/of zijn er onduidelijke verantwoordelijkheden?
Zorg dat je groep soepel draait

Passo Organisatieadvies - Risk & Control

Risk & Control

Heb je het gevoel dat je niet alle risico's in je processen goed onder controle hebt? Kom je niet meer toe aan ondernemen en worstel je met controle druk? Wil je dit weer graag in balans brengen? Wil je met een frisse blik een doorlichting doen op je processen, projecten en bedrijfsvoering, maar wil je geen stempel van “audit”? Risicomanagement op en top.

Passo Organisatieadvies - Audit

Audit

Ervaar jij als ondernemer problemen bij een audit door o.a.:

 • Onderbezetting
 • Impact
 • Communicatieve vaardigheden

Dan kan ik je verder helpen zodat wij samen tot een oplossing komen.

Passo2Learn

De samenwerking in je organisatie tussen medewerkers onderling en met het management is van essentieel belang om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Passo2Learn helpt je om een betere onderlinge samenwerking en communicatie te realiseren zodat je bedrijfsprocessen effectiever worden en je leert van de uitvoering. Wil jij je interne samenwerking verbeteren? Laten we samen kijken hoe we jouw de kwaliteiten van jouw team maximaal kunnen inzetten en verbeteren.