Wie ben ik?

Hans Wichards

Hans Wichards

Passo Organisatieadvies

Vol energie en passie realiseer ik oplossingen voor vraagstukken op het gebied van interne beheersing. Hierbij help ik organisaties met het inrichten, verbeteren en toetsen van interne beheersing. Dit doe ik vanuit de invalshoeken processen, risk & control en audit. Ik werk hierbij vanuit samenhang en daarbij hoort het samenwerken en leren van medewerkers.

Vakgebieden
Ik ben gespecialiseerd in het vakgebied van interne beheersing. Hierbinnen vallen de onderwerpen procesmanagement, internal control, audit en risico management. Door de jarenlange ervaring snap ik dat elke discipline vanuit zijn eigen koker kan werken maar dat samenwerking leidt tot echt succes.

Naast Passo Organisatieadvies heb ik veel kennis over het gedrag van mensen. Met Passo2learn en Gear Shift Trainingen help ik teams effectiever samen te werken, gezamenlijke doelen en persoonlijke groei te realiseren.

Wat is mijn basis?

Op een centrale plaats in mijn leven staan Suus, Thijs en Lisa, mijn thuis! Ze zijn mijn thuishaven en geven mij energie en spirit. Ze zorgen voor relativering en dagelijks feedback op mijn eigen gedrag. Hierdoor mag ik elke dag leren en reflecteren op mezelf.

Sporten
Sporten geeft mij energie. Ik heb diverse sporten beoefend zoals voetbal, hockey, wielrennen, mountainbiken en tennis, waarvan enkele op hoog niveau. Deze opgedane ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik veel parallellen tussen werk en sport kan trekken. Denk aan het realiseren van succesvolle teams, feedback geven en het creëren van een sfeer waarin leren de basis is voor succes. Fietsen blijft voor mij een ideale manier om tot rust te komen. Tijdens een rit geniet ik van de natuur en omgeving. De cadans van mijn benen werkt zelfs meditatief waardoor mijn gedachtes orde en rust krijgen.

 

 

Passo Organisatieadvies - Hans Wichards - succesvolle projecten

Scholing en gerealiseerde opdrachten

Mijn rugzak

Mijn rugzak zit vol met verschillende onderwerpen die met elkaar in evenwicht zijn. Dit stelt mij in staat om zowel aandacht te hebben voor de inhoudelijke én de menselijke kant.

 • Gecertificeerd GRC Auditor (GRCA) & Professional (GRCP)
 • Gecertificeerd COSO Enterprise Risk Management
 • Post academische opleiding Gedragsveranderaar - Behavior Change Academy
 • Gecertificeerd CRKBO docent - Nyenrode Business Universiteit
 • Gecertificeerd ISO 31000 Risk Management Professional - Global Institute for Risk Management Standards
 • Cultuurverandering - samenwerken- groepsdynamica en interventies
 • Succesvol veranderingen organiseren - SIOO
 • Operational Auditing - Erasmus Universiteit Rotterdam ESAA
 • Bedrijfskunde - Master of innovation - Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Bedrijfseconomie - Heao Arnhem Nijmegen

Enkele gerealiseerde projecten

Faciliteren van teamontwikkeling diverse audit/risk afdelingen

Diverse audit afdelingen
Ik heb diverse audit afdelingen begeleid in het realiseren van persoonlijke en professionele groei. Dit heb ik gedaan door zowel inhoudelijke visievorming, werkinrichting te begeleiden als ook de samenwerking binnen de teams effectiever te maken. Hierbij verbind ik de inhoudelijke professionals door ze op de inhoud te challengen en door ze met elkaar te laten samenwerken vanuit hun kernwaarden en talenten. Ik realiseer samen met de teams dat er een gevoel van trots ontstaat om onderdeel te zijn van de afdeling en zorg ervoor dat ze als individu gezien worden en erkenning krijgen.

Vernieuwing besturing ICT afdeling & Projectenproces vormgeven

Nederlandse Loterij Organisatie
De opdracht luidde: Organiseer en voer een bedrijfsbrede control self assessment uit op basis waarvan het bestuur een internal control verklaring kan afgeven t.b.v. de jaarverslaggeving. Geef mede vorm aan het verder professionaliseren van het key control framework.

Het gerealiseerde resultaat en effect. Control self asessement uitgevoerd met oplevering van in control statement en een key control framework.

Vernieuwing besturing ICT afdeling & Projectenproces vormgeven

Rivas Zorggroep
De opdracht luidde: Help de ICT afdeling beter grip te krijgen op de workload en de besturing van de afdeling. Richt daarnaast een projectenproces in dat Rivas breed wordt uitgevoerd.

Het gerealiseerde resultaat en effect. Ik heb een veranderkalender opgesteld met korte en middellange termijn acties om de afdeling te structureren, workload te verbeteren en de positie van de ICT afdeling beter te verbeteren. Hierbij is de besturing (incl overlegstructuur en management info) van de afdeling vormgegeven.

Samen met afgevaardigde vanuit de organisatie is op basis van knelpuntenanalyse een projectenproces vorm gegeven waarbij op pragmatische wijze ideeën tot gerealiseerde projecten worden ondersteund met een werkproces, ondersteunende toolkit en governance structuur.

Sr. Operational auditor, procesverbeteraar en veranderaar

Rabobank opdrachten en resultaten:
Meer dan 50 operational audits en onderzoeken op het gebied van besturing, procesmanagement, verandermanagement, project- programmamanagement & houding en gedrag uitgevoerd.

Procesverbeteringen gerealiseerd en onderlinge samenwerking, teaming en samenwerking met auditee verbeterd. Actief vormgegeven aan cultuurverandering door het doen van interventies op gebied van houding, gedrag, communicatie en samenwerking. Inzichtelijk maken, bespreekbaar maken van remmende en versnellende mechanismen. Medewerkers en management gecoacht.

Projectleider procesmanagement

Nederlandse Loterij
Ten tijden van een postfusie heeft Passo Organisatieadvies op basis van bedrijfsdoorlichting een compleet proceshuis opgesteld. Tezamen met de medewerkers zijn meer dan 80 processen uitgewerkt en gecommuniceerd. Medewerkers zijn door participatie in actieve sessies geschoold op gebied van interne beheersing en procesmanagementkennis.

Consultant interne beheersing procesmanagement en operational audit

Tennet + ConQuaestor mastering finance opdrachten en resultaten:
Meerdere opdrachten uitgevoerd op het gebied van procesmanagement (identificeren, uitwerken en implementeren). Het betrof processen op het gebied van administratieve en financiële dienstverlening, waaronder inrichting van Financial Shared Service Centrum.

De interne beheersing van procesmanagement (procesanalyses, procesinrichting en risk & control en procestoetsing) en kwaliteitsmanagement binnen verschillende business units geprofessionaliseerd. Audits uitgevoerd naar gerealiseerde programma's. Teamlid van programma om een business unit opnieuw in te richten. Ik was verantwoordelijk voor procesmanagement, kwaliteitsmanagement, positioneren en begeleiden van een aantal afdelingen in transitie.

Operational audits & root cause analyse strategisch programma

Aegon Nederland

Een tweetal opdrachten:

1: Voer operational en behavioral audits uit gericht op interne beheersing van Aegon NL.
2: Voer een root cause analyse uit op de realisatie van een strategisch programma.
Het gerealiseerde resultaat en effect. Diverse operational en behavioural audits uitgevoerd  (audit manager) en een root cause analyse uitgevoerd inclusief van lessons learned.

Consultant procesmanagement

Diverse opdrachten bij o.a. Henk Scholten, KLM, ABN-AMRO, UTS:

 • Ontwikkelen van CRM filosofie.
 • Professionaliseren verkoop occasions.
 • Analyse en doorlichting van nieuw service concept
 • Procesidentificatie, -analyse en -verbeteringen van vliegtuigcomponenten modificatieproces.
 • Servicekanaal migratie en inbound telefoniedruk verlagen

Welk effect en resultaat behaald?

 • Uitgewerkte en geïmplementeerde CRM filosofie in dienstverleningsprocessen en systemen. Basis voor landelijke CRM systeem Volvocars Nederland. Verkoop occasions gestegen en omloopsnelheid van occasions verhoogd.
 • Procesverbeteringen ontwikkeld i.s.m. medewerkers en klanten. Analyse van bedrijfsmodel en ontwikkelen van verbeterthema's om samenwerking te verbeteren tussen aangesloten partners gedeeld met directie t.b.v visievorming.
 • Inzicht in afdelingsoverstijgende procesflow, kennis gedeeld over afdelingen.
 • Telefoniedruk verlaagd en dienstverlening naar klanten via andere servicekanalen geïmplementeerd.

Consultant procesmanagement

ProRail + ConQuaestor opdrachten en resultaten:
Binnen ProRail Infra Projecten procesmanagement en proceshuis vorm gegeven voor zowel kern-, administratieve en ondersteunende processen. Processen geïdentificeerd en een proceshuis ontwikkeld inclusief conventies.

Met groepen medewerkers processen uitgewerkt, geharmoniseerd en verbeteringen in processen doorgevoerd. Processen vastgelegd in een kwaliteitssysteem.

Passo Organisatieadvies

Organiseren van interne beheersing, vanuit de invalshoeken:

Passo Organisatieadvies - Procesmanagement

Procesmanagement

Ga je een nieuwe bedrijfsactiviteit starten of bedrijfsonderdelen integreren?
Heb je last van overdrachtsmomenten die niet soepel verlopen? Zijn wachttijden te hoog en doorlooptijden te lang? Wordt niet het gewenste kwaliteit gerealiseerd en/of zijn er onduidelijke verantwoordelijkheden?
Zorg dat je groep soepel draait

Passo Organisatieadvies - Risk & Control

Risk & Control

Heb je het gevoel dat je niet alle risico's in je processen goed onder controle hebt? Kom je niet meer toe aan ondernemen en worstel je met controle druk? Wil je dit weer graag in balans brengen? Wil je met een frisse blik een doorlichting doen op je processen, projecten en bedrijfsvoering, maar wil je geen stempel van “audit”? Risicomanagement op en top.

Passo Organisatieadvies - Audit

Audit

Ervaar jij als ondernemer problemen bij een audit door o.a.:

 • Onderbezetting
 • Impact
 • Communicatieve vaardigheden

Dan kan ik je verder helpen zodat wij samen tot een oplossing komen.

Passo2Learn

De samenwerking in je organisatie tussen medewerkers onderling en met het management is van essentieel belang om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Passo2Learn helpt je om een betere onderlinge samenwerking en communicatie te realiseren zodat je bedrijfsprocessen effectiever worden en je leert van de uitvoering. Wil jij je interne samenwerking verbeteren? Laten we samen kijken hoe we jouw de kwaliteiten van jouw team maximaal kunnen inzetten en verbeteren.