Training

EFFECTIEF COMMUNICEREN IN JE WERKPROCES

Communicatie is essentieel tijdens je werkproces én dit is niet altijd even gemakkelijk.
Loop jij ook wel eens tegen de volgende vraagstukken aan:

  • Heb je het gevoel dat je gesprekspartner op een andere golflengte zit als jij?
  • Voel je je wel eens onbegrepen en komt je boodschap niet goed over?
  • Wil je meer inzicht in je eigen communicatievormen om je draagvlak te vergroten?
  • Wil je effectiever communiceren in je dagelijkse werkproces?
  • Wil jij je collega’s graag op een consturctieve manier feedback geven zodat er echt iets veranderd?

Dan is deze unieke maatwerk training voor jou dé stap om te zetten.

Inhoud communicatietraining

In twee dagen ontwikkel je jezelf op drie niveaus zodat je effectiever wordt in je communicatie tijdens je werk:

  • Inzicht in je eigen krachten en voorkeuren van communiceren.
  • Jouw manier van communiceren en het effect en invloed op anderen.
  • Vertaling naar je dagelijkse werk in je werkproces.

Aan het eind van deze training heb je ervaren hoe het is om te communiceren en je hiermee effect hebt. Je ervaart wat het is om eenzijdige communicatie toe te passen en hoe je m.b.v. tweezijdige communicatie een gedeelde wereld kan creëren. In deze gedeelde wereld snap je elkaar en spreek je een gezamenlijke taal waarin je echt effect kunt bereiken. Je krijgt inzicht in je eigen manier van communiceren en je krijgt handvatten om je communicatie beter aan te sluiten op je gesprekspartner. Dit alles staat in het teken om je werkprocessen beter te laten verlopen zodat je betere resultaten kunt behalen.

Dag 1
Tijdens dag 1 van de training ga je aan de slag met jezelf. Met je eigen ervaring op zak gaan we in het container begrip ‘effectieve communicatie’ afdalen zodat je inzicht krijgt in de verschillende facetten van communicatie en verbinding. Je gaat ervaren hoe effectief je manier van communiceren is en wat je voorkeursstijlen zijn. Je weet de verschillende stijlen te herkennen en toe te passen. Dit ga je ervaren door te doen én te oefenen.

Je gaat ervaren dat je op meerdere manieren kunt luisteren. Je gaat oefenen met het stellen van vragen en voelen wat het effect van diverse vragen is. We oefenen om met onze gedachtes in het hier en nu te zijn zodat je alert bent en op het moment kan schakelen in je communicatie. Hoe je juist een gesprek kan inkaderen of juist de ruimte kan geven. Daarnaast ga je merken wat het effect is van het tonen van interesse, je non-verbale communicatie en je taalgebruik. Je gaat met de groep en met een acteur aan de slag zodat je direct feedback krijgt. Deze waardevolle feedback bevat direct aanknopingspunten om verder mee te oefenen.

Tijdens de dag behandelen we diverse handvatten waarmee je je gesprekken kan sturen. Aan het eind van de eerste dag ga je naar huis met je eigen leerplan.

Dag 2
Tijdens dag 2 starten we met reflectie op je eigen praktijkervaringen. Je bouwt verder aan je eigen manier van communiceren en leert om deze gericht aan te sluiten op anderen. Samen met je collega’s en de acteur ervaar en oefen je hoe je dit tijdens je dagelijkse werkproces kunt toepassen.

In het tweede gedeelte van de dag ga je aan de slag met je eigen werkproces. Met de opgedane kennis en ervaringen kun je bepalen op welke manier je je werkproces kunt verbeteren met behulp van betere communicatie. Je gaat naar huis met concrete verbeteringen waarmee je je werkproces verbetert.


Maatwerk
Elke training is maatwerk. De training wordt toegespitst op de organisatie, op het team de specifieke context. De bovenstaande toelichting beschrijft de opbouw en onderwerpen die we gaan oefenen en behandelen. In een oriënterend gesprek stellen we de training zodanig op dat deze perfect aansluit bij de vraag en context van de organisatie.

De training kan ik inhoudelijk toespitsen op de specifieke behoefte. De oefeningen worden levensecht met de inbreng van de professionele acteur. Het voelt alsof je echt aan het werk bent terwijl je in een veilige omgeving oefent.

Deelnemers
De groepsgrootte is bij voorkeur 6 tot 8 deelnemers. Als een team uit meer dan 12 personen bestaat overleggen we hoe we de training vorm gaan geven.

Prijs
De prijs per deelnemer is € 1.195,- exclusief BTW voor de tweedaagse training.

Locatie
De locatie voor de training bepalen we in overleg. Bij voorkeur in een rustige buitenomgeving zodat de deelnemers echt alleen met hun eigen ontwikkeling bezig zijn.